Naar het mbo

Beste 3e en 4e klassers van Sprengeloo,

Als decaan ontvang ik regelmatig post van vervolgopleidingen met informatie over studies en open dagen. Op dit deel van de pagina geef ik de meest relevante informatie door. Zo vind je hieronder een overzicht van regionale mbo-scholen en de Open Dagen kalender (zie LOB evenementen), info over vakopleidingen en ook interessante websites voor opleidings- en beroepskeuze.

Voor een adviesgesprek maak je een afspraak via n.zintel@sprengeloo.nl. Kom voorbereid naar het adviesgesprek door van tevoren vragen op te schrijven en heb eerst een voorbespreking met je mentor. Zodoende kunnen we doelmatig werken en vergroten we de opbrengst van het gesprek.

N. Zintel

Vmbo diploma is in principe startkwalificatie voor iedere willekeurige mbo opleiding van overeenkomstig niveau. (basis bblw → niveau 2, kader bblw → niveau 3 & 4, T/GL → niveau 4)
Meld je vóór 1 april aan bij reguliere opleidingen.

Uitgezonderd zijn de opleidingen met aanvullende eisen en de opleidingen met beperkt aantal opleidingsplaatsen, de zogeheten numerus fixus opleidingen. Wanneer de opleiding (één van de) deze heeft moet dit duidelijk worden aangegeven op de website van de opleiding en tijdens voorlichtingen. Voor deze opleidingen moet je je zo snel mogelijk aanmelden.

Aanmelden kan je het beste doen via de aanmeldbutton op de website van de opleiding.
Je mag je voor meerdere opleidingen aanmelden of voor dezelfde opleiding op verschillende mbo’s. Wanneer je tot meerdere opleidingen wordt toegelaten, dan moet je z.s.m. een keuze maken en je afmelden voor de opleidingen waar je niet naar toe gaat.

Om je aan te melden zullen de meeste opleidingen vragen om een DDD en/of je loopbaandossier en/of je uitnodigen voor intake gesprek. Tot het moment dat je in contact staat met een mbo opleiding kan je met vragen en opmerkingen terecht bij de decaan. Zodra je bent ingeschreven zijn de mbo opleiding en jijzelf verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de aanmelding.

Tot je 18e ben je leerplichtig. Dat betekent ook dat de overheid het lesgeld betaalt. Maar wat nou als je al 18 bent en nog geen mbo diploma hebt of daar nog mee bezig bent? Dan moet je het lesgeld zelf betalen, maar heb je wel recht op studiefinanciering.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat hierover en hebben uiteraard een website waar alle informatie te vinden is: www.duo.nl/particulier. Van tijd tot tijd vind je daar ook interessante webinars. Om een webinar bij te wonen moet je je van tevoren aanmelden.

Hieronder vind je een voorbeeld van een recent gehouden webinar. Om de video te bekijken moet je je eerst registreren met een geldig e-mail adres. (De gegevens worden nergens anders voor gebruikt.)

Waarom een DDD?

Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een digitaal doorstroomdossier. Samen met de mbo’s en vmbo’s van de stedendriehoek gebruiken wij hiervoor www.digitaaldoorstroomdossier.nl. Iedereen die in deze regio naar een mbo gaat, vult een DDD in. Dit dossier wordt gebruikt bij de intakeprocedure.

Voor wie is het DDD?

Alle leerlingen van leerjaar 4, de examenkandidaten, krijgen aan het begin van het schooljaar een uitnodiging om hun DDD-account te activeren. Gedurende het jaar vullen leerlingen, mentor en eventueel de ondersteuningscoördinator (dhr. A. Wissink) gegevens in. Wanneer de leerling zich aanmeldt voor een mbo zal de betreffende opleiding het DDD opvragen. Jouw persoonlijke DDD wordt vervolgens meegenomen en besproken tijdens de intake.

Het DDD en de AVG
Omdat jij eigenaar bent en blijft van jouw persoonlijke DDD, bepaal jij zelf naar welke vervolgopleiding/mbo school jij jouw dossier opstuurt. Hiermee voldoet het DDD aan de AVG.
Mbo scholen die met een andere vorm van het DDD werken zullen eerst aan jou toestemming moeten vragen of ze informatie mogen opvragen bij je mentor.

DDD schoon houden
Het is verstandig om je DDD schoon te houden. Daarmee wordt bedoeld dat je afgehandelde dossiers verwijdert van je account. Natuurlijk mag je je aanmelden voor verschillende opleidingen en/of meerdere mbo scholen om meer kans te maken dat je op een vervolgopleiding komt van jouw voorkeur. Maar wanneer je definitief hebt gekozen en bent toegelaten op de opleiding van jouw voorkeur, meld je dan (netjes) af bij de opleidingen waar je van afziet en verwijder het deel A+B van je DDD account.

Met de invoering van profielen in het vmbo is loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) een verplicht onderdeel van de examenprogramma’s in het vmbo. Onderdeel van deze wetgeving is dat alle vmbo-leerlingen een loopbaandossier moeten maken tijdens de opleiding. De wettelijke eisen staan omschreven in Kerndeel C van de nieuwe VMBO-profielen, deel B van de wettelijke regeling examenprogramma’s en zijdelings ook in het wetsvoorstel ‘aanmelddatum en toelatingsrecht MBO’.

Het loopbaandossier zegt niets over de examencijfers, maar geeft een beeld van de passies, talenten, keuzes en mogelijkheden van de leerling. De wetgeving biedt veel ruimte om als school zelf keuzes te maken in de manier hoe het loopbaandossier eruit komt te zien en welke resultaten en activiteiten als input dienen voor het loopbaandossier. Zo kan de input komen uit de vakken en projecten, buitenschoolse activiteiten zoals stages en meeloopdagen, maar ook uit het profielwerkstuk.

Om aan de wettelijke eisen te voldoen dient het loopbaandossier vier componenten te bevatten:

 • de leerling moet aantonen dat hij loopbaanvaardig is. Dit kan aan de hand van de vijf loopbaancompetenties
 • de leerling moet zijn eigen loopbaanontwikkeling inzichtelijk maken
 • de leerling moet aangeven welke activiteiten zijn uitgevoerd die hebben bijgedragen tot het ontwikkelen van loopbaancompetenties
 • per activiteit dient de leerling aan te geven:
  • de beoogde doelen (Wat is je doel?)
  • de resultaten (Wat heb je gedaan?)
  • de evaluatie en een conclusie (Wat heb je ontdekt?)
  • de vervolgactiviteiten (Wat ga je hiermee doen?)

De leerling is dus als eigenaar van zijn/haar loopbaandossier zelf verantwoordelijk om het dossier vorm en inhoud te geven die voldoet aan de wettelijke eisen.

Vanaf leerjaar 1 ben je al bezig met je LOB. Onder andere via:

 • de zelfreflectie opdrachten in Qompas (leerjaar 1)
 • de LOB week (leerjaar 2)
 • MAS stage (leerjaar 3)
 • BGV stage (leerjaar 4)

ben je (soms onbewust) via les onderdelen al aan de slag geweest met LOB.

Daarnaast is het de bedoeling dat jezelf ook actie onderneemt op het gebied van LOB. Er worden jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. Hieronder een aantal suggesties:

 • NXTLVL
  voorlichtingsavond mbo opleidingen (november in gebouw van Aventus, zie jaaragenda)
 • Onderwijsbeurs
  Verspreid over het land zijn er diverse onderwijsbeurzen waar mbo scholen zich presenteren. De dichtstbijzijnde beurs voor Apeldoorn wordt ieder jaar gehouden in de IJsselhallen in Zwolle (zie jaaragenda)
 • meeloopdagen mbo
  bij de meeste mbo opleidingen is het mogelijk om een dagje mee te lopen. Je moet je dan van tevoren aanmelden via de website van de opleiding en je moet verlof regelen op school.
 • Open dagen en info avonden
  iedere mbo opleiding en vakopleidingen organiseren meerdere open dagen en/of informatie avonden. Soms moet je je hier vooraf voor aanmelden. Klik hier voor een volledige kalender oriëntatie evenementen van (regionale) mbo scholen.

Ken je iemand die het beroep uitoefent wat jij ook wil worden? Vraag hem/haar voor een interview of meeloopdag.

Aventus is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende vestigingen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

Aventus is als lokale mbo school een belangrijke partner voor Sprengeloo.

Bijzondere opleidingen zijn de duo opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg (BOL) en een nieuwe opleiding technicus engineering smart technology (BOL)

Deltion is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende locaties in Zwolle.

Deltion is een mbo met een breed aanbod van VeVa opleidingen.

Rijn IJssel is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende vestigingen in Arnhem, Wageningen en omstreken.

CIOS is populaire opleiding van Rijn IJssel. Doe je Mavo en heb je LO2 gekozen en met een voldoende afgesloten, dan hoef je geen toelatings sporttest te doen. Voor meer info over het convenant dat Sprengeloo heeft met het CIOS, neem je contact op met je LO2 docent.

Landstede is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende vestigingen in Overijssel.

Zone college verzorgt mbo-opleidingen in de groene sector en heeft verscheidene vestigingen in oost Nederland.

Yuverta (locatie Velp) verzorgt opleidingen in de groene sector rondom natuur, milieu, water, dieren, outdoor of voeding.

Yuverta mbo Velp start vanaf komend schooljaar met de opleidingen Buitensport instructeur (niveau 3) en Buitensport coördinator (niveau 4). In deze 3-jarige opleidingen leer je het begeleiden van buitensportactiviteiten zoals mountainbiken, klimmen, kajakken, boogschieten en survivalparcoursen in binnen- en buitenland.

Bij de opleiding op niveau 3 leer je groepen begeleiden en ervoor te zorgen dat mensen op een veilige en leuke manier buitensporten beoefenen. Op niveau 4 ligt de nadruk op het coördineren van activiteiten en de aansturing van de instructeurs die groepen begeleiden. Op beide opleidingen leer je ook veel over de natuur en hoe je een buitensportterrein aanlegt en onderhoudt.

Meer informatie over deze opleiding kun je vinden op yuverta.nl/mbo/opleidingen/buitensport-instructeur/ en yuverta.nl/mbo/opleidingen/buitensport-coordinator/ .

Geïnteresseerd? Kennismaken met de opleidingen kan op verschillende manieren. Zo kun je een dag meelopen bij de opleiding, zodat je de school en opleiding ervaart. Dit is in veel gevallen dé manier om erachter te komen of een opleiding bij je past. Daarnaast is het ook mogelijk om op donderdag 24 maart de open avond te bezoeken. Bekijk alle kennismakingsmomenten op Yuverta.nl/kennismaken.

Onder specialistische vakopleidingen verstaan we alle door het bedrijfsleven*) of vakspecifieke mbo verzorgde opleidingen en trainingen.

Hieronder een overzicht van zulke specialistische opleidingen met links naar de bijbehorende websites:

*) theoretische deel van de opleiding wordt door bedrijf vaak uitbesteed aan regulier mbo

Vmbo diploma is in principe startkwalificatie voor iedere willekeurige mbo opleiding van overeenkomstig niveau. (basis bblw → niveau 2, kader bblw → niveau 3 & 4, T/GL → niveau 4)
Meld je vóór 1 april aan bij reguliere opleidingen.

Uitgezonderd zijn de opleidingen met aanvullende eisen en de opleidingen met beperkt aantal opleidingsplaatsen, de zogeheten numerus fixus opleidingen. Wanneer de opleiding (één van de) deze heeft moet dit duidelijk worden aangegeven op de website van de opleiding en tijdens voorlichtingen. Voor deze opleidingen moet je je zo snel mogelijk aanmelden.

Aanmelden kan je het beste doen via de aanmeldbutton op de website van de opleiding.
Je mag je voor meerdere opleidingen aanmelden of voor dezelfde opleiding op verschillende mbo’s. Wanneer je tot meerdere opleidingen wordt toegelaten, dan moet je z.s.m. een keuze maken en je afmelden voor de opleidingen waar je niet naar toe gaat.

Om je aan te melden zullen de meeste opleidingen vragen om een DDD en/of je loopbaandossier en/of je uitnodigen voor intake gesprek. Tot het moment dat je in contact staat met een mbo opleiding kan je met vragen en opmerkingen terecht bij de decaan. Zodra je bent ingeschreven zijn de mbo opleiding en jijzelf verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de aanmelding.

Tot je 18e ben je leerplichtig. Dat betekent ook dat de overheid het lesgeld betaalt. Maar wat nou als je al 18 bent en nog geen mbo diploma hebt of daar nog mee bezig bent? Dan moet je het lesgeld zelf betalen, maar heb je wel recht op studiefinanciering.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat hierover en hebben uiteraard een website waar alle informatie te vinden is: www.duo.nl/particulier. Van tijd tot tijd vind je daar ook interessante webinars. Om een webinar bij te wonen moet je je van tevoren aanmelden.

Hieronder vind je een voorbeeld van een recent gehouden webinar. Om de video te bekijken moet je je eerst registreren met een geldig e-mail adres. (De gegevens worden nergens anders voor gebruikt.)

Waarom een DDD?

Om ervoor te zorgen dat de overstap van het voortgezet onderwijs naar het mbo goed verloopt, maken wij gebruik van een digitaal doorstroomdossier. Samen met de mbo’s en vmbo’s van de stedendriehoek gebruiken wij hiervoor www.digitaaldoorstroomdossier.nl. Iedereen die in deze regio naar een mbo gaat, vult een DDD in. Dit dossier wordt gebruikt bij de intakeprocedure.

Voor wie is het DDD?

Alle leerlingen van leerjaar 4, de examenkandidaten, krijgen aan het begin van het schooljaar een uitnodiging om hun DDD-account te activeren. Gedurende het jaar vullen leerlingen, mentor en eventueel de ondersteuningscoördinator (dhr. A. Wissink) gegevens in. Wanneer de leerling zich aanmeldt voor een mbo zal de betreffende opleiding het DDD opvragen. Jouw persoonlijke DDD wordt vervolgens meegenomen en besproken tijdens de intake.

Het DDD en de AVG
Omdat jij eigenaar bent en blijft van jouw persoonlijke DDD, bepaal jij zelf naar welke vervolgopleiding/mbo school jij jouw dossier opstuurt. Hiermee voldoet het DDD aan de AVG.
Mbo scholen die met een andere vorm van het DDD werken zullen eerst aan jou toestemming moeten vragen of ze informatie mogen opvragen bij je mentor.

DDD schoon houden
Het is verstandig om je DDD schoon te houden. Daarmee wordt bedoeld dat je afgehandelde dossiers verwijdert van je account. Natuurlijk mag je je aanmelden voor verschillende opleidingen en/of meerdere mbo scholen om meer kans te maken dat je op een vervolgopleiding komt van jouw voorkeur. Maar wanneer je definitief hebt gekozen en bent toegelaten op de opleiding van jouw voorkeur, meld je dan (netjes) af bij de opleidingen waar je van afziet en verwijder het deel A+B van je DDD account.

Met de invoering van profielen in het vmbo is loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) een verplicht onderdeel van de examenprogramma’s in het vmbo. Onderdeel van deze wetgeving is dat alle vmbo-leerlingen een loopbaandossier moeten maken tijdens de opleiding. De wettelijke eisen staan omschreven in Kerndeel C van de nieuwe VMBO-profielen, deel B van de wettelijke regeling examenprogramma’s en zijdelings ook in het wetsvoorstel ‘aanmelddatum en toelatingsrecht MBO’.

Het loopbaandossier zegt niets over de examencijfers, maar geeft een beeld van de passies, talenten, keuzes en mogelijkheden van de leerling. De wetgeving biedt veel ruimte om als school zelf keuzes te maken in de manier hoe het loopbaandossier eruit komt te zien en welke resultaten en activiteiten als input dienen voor het loopbaandossier. Zo kan de input komen uit de vakken en projecten, buitenschoolse activiteiten zoals stages en meeloopdagen, maar ook uit het profielwerkstuk.

Om aan de wettelijke eisen te voldoen dient het loopbaandossier vier componenten te bevatten:

 • de leerling moet aantonen dat hij loopbaanvaardig is. Dit kan aan de hand van de vijf loopbaancompetenties
 • de leerling moet zijn eigen loopbaanontwikkeling inzichtelijk maken
 • de leerling moet aangeven welke activiteiten zijn uitgevoerd die hebben bijgedragen tot het ontwikkelen van loopbaancompetenties
 • per activiteit dient de leerling aan te geven:
  • de beoogde doelen (Wat is je doel?)
  • de resultaten (Wat heb je gedaan?)
  • de evaluatie en een conclusie (Wat heb je ontdekt?)
  • de vervolgactiviteiten (Wat ga je hiermee doen?)

De leerling is dus als eigenaar van zijn/haar loopbaandossier zelf verantwoordelijk om het dossier vorm en inhoud te geven die voldoet aan de wettelijke eisen.

Vanaf leerjaar 1 ben je al bezig met je LOB. Onder andere via:

 • de zelfreflectie opdrachten in Qompas (leerjaar 1)
 • de LOB week (leerjaar 2)
 • MAS stage (leerjaar 3)
 • BGV stage (leerjaar 4)

ben je (soms onbewust) via les onderdelen al aan de slag geweest met LOB.

Daarnaast is het de bedoeling dat jezelf ook actie onderneemt op het gebied van LOB. Er worden jaarlijks tal van activiteiten georganiseerd waaraan je kunt deelnemen. Hieronder een aantal suggesties:

 • NXTLVL
  voorlichtingsavond mbo opleidingen (november in gebouw van Aventus, zie jaaragenda)
 • Onderwijsbeurs
  Verspreid over het land zijn er diverse onderwijsbeurzen waar mbo scholen zich presenteren. De dichtstbijzijnde beurs voor Apeldoorn wordt ieder jaar gehouden in de IJsselhallen in Zwolle (zie jaaragenda)
 • meeloopdagen mbo
  bij de meeste mbo opleidingen is het mogelijk om een dagje mee te lopen. Je moet je dan van tevoren aanmelden via de website van de opleiding en je moet verlof regelen op school.
 • Open dagen en info avonden
  iedere mbo opleiding en vakopleidingen organiseren meerdere open dagen en/of informatie avonden. Soms moet je je hier vooraf voor aanmelden. Klik hier voor een volledige kalender oriëntatie evenementen van (regionale) mbo scholen.

Ken je iemand die het beroep uitoefent wat jij ook wil worden? Vraag hem/haar voor een interview of meeloopdag.

Aventus is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende vestigingen in Apeldoorn, Deventer en Zutphen.

Aventus is als lokale mbo school een belangrijke partner voor Sprengeloo.

Bijzondere opleidingen zijn de duo opleiding Verzorgende IG & Maatschappelijke zorg (BOL) en een nieuwe opleiding technicus engineering smart technology (BOL)

Deltion is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende locaties in Zwolle.

Deltion is een mbo met een breed aanbod van VeVa opleidingen.

Rijn IJssel is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende vestigingen in Arnhem, Wageningen en omstreken.

CIOS is populaire opleiding van Rijn IJssel. Doe je Mavo en heb je LO2 gekozen en met een voldoende afgesloten, dan hoef je geen toelatings sporttest te doen. Voor meer info over het convenant dat Sprengeloo heeft met het CIOS, neem je contact op met je LO2 docent.

Landstede is een reguliere mbo school met een breed opleidingsaanbod, verdeeld over verschillende vestigingen in Overijssel.

Zone college verzorgt mbo-opleidingen in de groene sector en heeft verscheidene vestigingen in oost Nederland.

Yuverta (locatie Velp) verzorgt opleidingen in de groene sector rondom natuur, milieu, water, dieren, outdoor of voeding.

Yuverta mbo Velp start vanaf komend schooljaar met de opleidingen Buitensport instructeur (niveau 3) en Buitensport coördinator (niveau 4). In deze 3-jarige opleidingen leer je het begeleiden van buitensportactiviteiten zoals mountainbiken, klimmen, kajakken, boogschieten en survivalparcoursen in binnen- en buitenland.

Bij de opleiding op niveau 3 leer je groepen begeleiden en ervoor te zorgen dat mensen op een veilige en leuke manier buitensporten beoefenen. Op niveau 4 ligt de nadruk op het coördineren van activiteiten en de aansturing van de instructeurs die groepen begeleiden. Op beide opleidingen leer je ook veel over de natuur en hoe je een buitensportterrein aanlegt en onderhoudt.

Meer informatie over deze opleiding kun je vinden op yuverta.nl/mbo/opleidingen/buitensport-instructeur/ en yuverta.nl/mbo/opleidingen/buitensport-coordinator/ .

Geïnteresseerd? Kennismaken met de opleidingen kan op verschillende manieren. Zo kun je een dag meelopen bij de opleiding, zodat je de school en opleiding ervaart. Dit is in veel gevallen dé manier om erachter te komen of een opleiding bij je past. Daarnaast is het ook mogelijk om op donderdag 24 maart de open avond te bezoeken. Bekijk alle kennismakingsmomenten op Yuverta.nl/kennismaken.

Onder specialistische vakopleidingen verstaan we alle door het bedrijfsleven*) of vakspecifieke mbo verzorgde opleidingen en trainingen.

Hieronder een overzicht van zulke specialistische opleidingen met links naar de bijbehorende websites:

*) theoretische deel van de opleiding wordt door bedrijf vaak uitbesteed aan regulier mbo